Wieszające się obroty 1.6 75km Skonczyły mi sie pomysły:(

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jesion92
    Classic
    • 2020
    • 0
    • Octavia I (1U2)
    • AVU 1.6 MPI 102 KM

Wieszające się obroty 1.6 75km Skonczyły mi sie pomysły:(

Zamieszczone przez Ciekavy
    Już po pracy
    To widzimy się w Jaworznie
  • jesion92
    Classic
    • 2015
    • 4

Wieszające się obroty 1.6 75km Skonczyły mi sie pomysły

Witam. Zacznę od tego, że mój problem stanawią zacinające się obroty ale tylko wtedy kiedy temperatura na dworze jest niska i silnik zimny ,dzieje się tak przez 3-4km (mysle ze na ssaniu, spalanie wtedy pokazuje do 40L :roll: ). Dodam że zostały wymienione kable zapłonowe, świece, czujnik temperatury, została wyczyszczona przezemnie odma i przepustnica, komputer nie pokazuje żadnych błędów lambdy... Moje wszystkie pomysły się wyczerpały i zgłaszam sie do was.. Wydaje mi się ze ostatecznie musiał bym wymienić przepustnice z krokowym( który też rozkręciłem i zębatki są juz dojechane lekko) ALE co by miała do tego temperatura? Bo jak robi się ciepło na dworze a silnik jest zimny to nic sie nie dzieje..(

Octavia 1.6 75km 98r AEE

Komentarz

• aniol
      RS
      • 2012
      • 5228
      • Octavia I combi (1U5)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

jesion92, Wyczyść i adaptuj przepustnice.Zrób też porządek z silniczkiem krokowym
      http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
      Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• jesion92
        Classic
        • 2015
        • 4

Przepustnica byla czyszczona i adaptowana dwa razy...bez skutku , wymienil bym ja cala z silniczkiem bo nie wiem czy sam silniczek się da ale nie wiem czy w tym tkwi problem bo co miala by do tego temperatura na dworze?

Komentarz

• Marian 2
          L&K
          • 2007
          • 1085
          • Octavia I combi (1U5)
          • AQY 2.0 MPI 115 KM

Warto zacząć od wymiany czujnika temperatyry płynu chłodzącego:

Komentarz

• aniol
            RS
            • 2012
            • 5228
            • Octavia I combi (1U5)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

jesion92, Sama temperatura zewnętrzna po mojemu nie ma nic wspólnego z problemem.Jak już to temperatura płynu może coś mieć
            http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
            Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• jesion92
              Classic
              • 2015
              • 4

No tak wlasnie mi o to chodzi Wiec w czym mogli by tkwic problem? Bo silniczek krokowy do temperatury plynow ma się nijak.. :roll:

Komentarz

• Marian 2
                L&K
                • 2007
                • 1085
                • Octavia I combi (1U5)
                • AQY 2.0 MPI 115 KM

Poprostu wadliwy, przerywający czujnik temperatury płynu żle ustawia przepustnicę i stąd problem z nie właściwymi, zmienaiającymisię obrotami. Też na początku ustawiałem/adaptowalem przepustnicę, nawet ją rozebrałem, przeczyściłem styki biegu jalowego. Dopiero wymiana czujnika temperatury usunęła problem, i rzeczywiście, po zbadaniu na stole, w różnych temperaturach za pomocą lutownicy, wyszła prawda o nim. Wskazanie temperatury na wskażniku nie jest miarodajne, bo czujnik jest dwusekcyjny, i temperaturę może pokazywać dobrze, a sterowanie silnikiem złe. U mnie przerywał ten po prawej stronie na rysunku.

Komentarz

• jesion92
                  Classic
                  • 2015
                  • 4

Dziękuje za podpowiedz spróbuje w tym kierunku iść i napisze czy pomoglo 8)

Komentarz

Pracuję...